Ledviny a naše životní síla

Nacházíme se na přelomu ledna a února. Jedná se o velmi silné období a pokud ho správně využijeme získáme i velikou vnitřní sílu.

Je to období, kdy ještě vládne mrazivá paní Zima, ale všude pod povrchem se už začíná připravovat život. Je to období, ze kterého můžete získat největší sílu na celý rok.  Dalo by se přirovnat k období matky, která se už už připravuje na porod svého dítěte. Je to konec období elementu Vody. Vody, která dává vzniknout novému životu.

Ledviny  jsou naším základem a je potřeba o ně v tomto období opravdu dobře pečovat.  

Ledviny rozhodují o našem růstu, o našem vývoji, o naší plodnosti. Rozhodují o tom zda budeme mít dostatek energie, nebo budeme unavení a bez energie a chuti cokoli udělat. Ovlivňují naše kosti a naše zuby. Jestli budou pevné a zdravé a nebo zda se zlomí, při každé příležitosti.  Jsou na nich dokonce závislé i naše vlasy a náš sluch. Ovlivňují náš mozek a paměť.

Ledviny nám dávají sílu vůle. Vůli překonávat překážky a jít si za svým cílem. Přesně jako voda, která když roky omílá kámen tak si v něm vytvoří cestu, kde předtím nebyla a nikdo by ji tam ani neočekával.

Je v nich uložena naše Esence. Dalo by se říci náš život. Délka a kvalita našeho života. Náš základ. Staří Číňané říkali, že Esenci získáváme od svých rodičů a postupně během života ji vyčerpáváme. Když se vyprázdní Esence, ukončí se i náš život.

Nicméně Esence není neměnná. Můžeme ji podpořit a doplnit tím co děláme, co jíme, jak myslíme,… Můžeme ji rychleji vyčerpat nerozvážným chováním a nebo ji naopak doplnit. A právě v tomto období, na přelomu ledna a února, ji můžeme doplnit nejvíce z celého roku.

Co tedy pro naše ledviny  a naši Esenci udělat?

Co nejvíce odpočívejte a buďte v klidu a harmonii.

Zkuste do svého denního režimu zařadit chvilku relaxace, meditace, nebo prostě jen tak spočinout a být chvíli sami se sebou. Můžete si v duchu projít celý váš den. Můžete si pustit relaxační hudbu a chvíli jen tak ležet a naslouchat. Můžete přitom vnímat vaše tělo – co vám říká? V meditaci se můžete záměrně očistit nebo osprchovat Světlem a Láskou. ( To se třeba učíme na seminářích Reiki , ale můžete to dělat i když s Reiki ještě pracovat neumíte.)

Buďte v teple a zateplete hlavně oblast bederní páteře a nohy. To znamená, žádná krátká tričička a volná záda a bříško. Sice to může být hezké, svůdné ale ledvinám to zrovna na radosti nepřidá. Stejně tak jako úžasné tenisky teď v zimě a nízké ponožky, že vám jsou vidět kotníky.  Sice je to IN, ale ledviny a vaše kosti to rádi nemají.

Pořádně spěte. Pokud to okolnosti dovolí, zalehněte kdy to budete cítit. V tomto období byste neměli chodit spát déle nežli ve 23hod. Lépe klidně i dříve.

Jezte pravidelně a teplá jídla.

Vynikající pro doplnění energie ledvin jsou dlouhé vývary ( tj. maso nebo kosti budete vařit více než 6hodin). Úplně nejlepší jsou vývary ze slepice ( ale splašte nějakou mimo hypermarket, opravdu kvalitní, která třeba rok běhala po trávníku…)  A z těchto vývarů můžete udělat polévku a nebo je jen tak teplé nalít do hrnečku a ráno, nebo i během dne vypít.

Teplou zeleninu. určitě v zimním chladném období zapomeňte na studené saláty a salátové mísy. Hlavně ženy nejezte v tomto období studenou a syrovou zeleninu. Proč hlavně ženy? Protože ty se většinou snaží zhubnout, dají si novoroční předsevzetí a studenou syrovou zeleninou si naprosto zchladí celý organismus. Sice možná zhubnou ale naproti tomu přijde brzy únava a vyčerpání, protože trávicí systém potřebuje v tomto období zahřát.

A co si představit pod teplou zeleninou? Vařená a pečená zelenina na všechny možné způsoby. A představivosti ani tvořivosti se zde meze opravdu nekladou. Může být i jen spařená zelenina. Zůstane hezky křupavá ale projde teplem, které dodá do vašeho těla. Dušená zelenina je také výborná.

A jaké druhy zeleniny? Zejména mrkev, petržel, pastiňák, celer, červená řepa, růžičková kapusta, brokolice, květák. Můžete přidat i cibuli a česnek.

Ledviny milují fazole. Není jen tak, že fazole jsou přesně ve tvaru ledvin. Dlouho se musí vařit a dodávají ledvinám potřebnou sílu.  A dnes už na výběr máme opravdu velké množství fazolí. Velké bílé, skvrnité nebo červené. Adzuki a mungo fazole. Různé druhy malých fazolek. Jen pozor – nemyslím zde zelené fazolové lusky.

A k fazolím můžete přidat na zimu také hrách, čočku ( klasická, červená, černá) i cizrnu.

Další potraviny, které vás krásně zahřejí jsou pohanka a kroupy. V zimně mám kroupy nejraději. Mohou se míchat jak se zeleninou, hráchem nebo čočkou ale i dobrým pečeným masem. Kromě toho kroupy jsou výborné i pro vaše střeva.

Spodní část břicha zahřívají vlašské ořechy. Ne náhodou mají tvar mozku a tak podporují náš mozek i paměť. Jenom prosím jezte je s mírou. Nemusíte sníst celý sáček denně. Stačí denně 5 – 10 ořechů.

Číňané pro toto období zařazují hodně mořské řasy a pastu miso, ze které si můžete snadno udělat výbornou polévku.

Já osobně mám v tomto studeném období moc ráda masala / yogi čaj a zázvorový čaj s medem. Tady jen pozor. Obojí je hodně silné a horké. V případě, že jste člověk, kterému je stále vedro, potíte se a máte v sobě vnitřní horkost, případně máte vysoký krevní tlak, tak s těmito čaji zacházejte velmi a velmi opatrně!

A raději vám také řeknu, co určitě v tomto studeném období zimy nejíst.  Velké množství syrového ovoce. Hlavně citrusy. Asi jsem vás tím překvapila. Ano mají spoustu vitamínu C ( ale ten také můžete získat z kysaného zelí) ale hodně a rychle ochlazují organismus.

Jenom naprosto logicky si vezměte:  kde se citrusy pěstují? – V jižních oblastech, kde je stále vedro. A proč tam rostou? – Aby se lidé žijící tam jimi mohli ochladit a osvěžit. Matka příroda to pro nás krásně zařídila. Jenže když je přivezeme do oblasti, kde jsou teploty pod nulou a všude panuje zima – co s námi asi tak udělají? – Ochladí nás…. A to my přece v zimně vůbec nepotřebujeme.  Nám sem matka příroda dala jablíčka a hrušky, ze kterých je výborný teplý kompot s hřebíčkem a skořicí. Pak tu máme sušené švestky, sušené meruňky, sušené dýně a spoustu semínek. Pokud jste sušenou dýni ještě nevyzkoušeli, pak vřele doporučuji. Je naprosto vynikající a nedám na ni dopustit.

Další co nám nedělá v chladném období moc dobře je hodně cukru, studené mléčné výrobky a alkohol.  Pozor také na zelený čaj – i horký vás sice probudí, ale svoji podstatou ochlazuje.

A co dál udělá dobře ledvinám?

Příjemná horká / teplá lázeň a může být i se solí. Kromě toho, že je to prostě balada, jen tak si v klidu poležet ve vaně plné teplé vody, tak se z kůže vyloučí i spousta toxických látek a celé tělo se vám krásně uvolní a prohřeje.

Shiatsu, kdy vám terapeut přímo ošetří a doplní dráhu ledvin. Co je to Shiatsu se můžete dočíst v mém článku zde https://blankaheltova.cz/co-je-to-shiatsu/   A objednat se na Shiatsu masáž můžete na : https://blankaheltova.cz/shiatsu-osetreni-info/

Energii pro váš střed dodává i pravidelné cvičení Tchaj-ťi nebo čchi kungu.

Můžete si dojít na Reiki hodinovou masáž, kde se také doplní energie ledvin. Objednat se na Reiki masáž můžete zde: https://blankaheltova.cz/reiki-osetreni-info/

A ti z vás, kdo už Reiki denně používáte, dávejte si v tomto zimním období více energii přímo na ledviny. A ti z vás, kteří byste se to chtěli naučit ( protože naučit se to může každý), se jednoduše přihlaste na Reiki 1 seminář zde: https://blankaheltova.cz/prihlaska-na-seminar-reiki-1/

A na závěr to nejdůležitější. Ledviny milují Lásku. Lásku a laskavé objetí. Mějte harmonické a láskyplné vztahy. Pokud máte ve vztahu napětí, vztek a Láska někam vymizela, pak velmi trpí vaše ledviny. A objímejte se klidně i jen tak. Není to nic špatného a není nad láskyplné objetí.

Přeji vám krásné zimní dny plné tajemství. Protože zima je obdobím tajemství, těsně předtím než se zrodí jaro.

Blanka

Blanka Heltová
Specializuji se na znovunalezení zdraví, radosti a celkové rovnováhy u lidí, pomocí Reiki, Shiatsu a tradiční čínské medicíny. Můj příběh si přečtěte zde >> Blanka je také učitelem Reiki a pořádá semináře, kde učí lidi s Reiki pracovat. Termíny seminářů najdete zde >> Je autorkou eBooků Zdarma 5+ tipů, jak najít toho pravého učitele Reiki >> a Organove hodiny >> Autorkou jedinečného eBooku o Reiki Zázrak Reiki >> A autorkou eBooku Cesta k uzdravení Cesta k uzdravení >>
Komentáře