13 tipů co jíst v horkém létě pro osvěžení a získání energie

Tajemství jak získat energii v horkých letních dnech!

13 tipů co jíst v horkém létě pro osvěžení a získání energie.

Začaly prázdniny a dovolené!

Léto je už pár týdnů v plném běhu. Hlavně co se týče sluníčka a vysokých teplot.

Biologické léto pro naše tělo začalo už 4.6.2019

A astronomické léto nám začalo 21.6. letním slunovratem.

Nicméně období léta tu budeme mít téměř až do konce srpna. A to je celkem dlouhé období na to,  abychom získali co nejvíce energie a svým chováním nebo špatným stravováním  o ní naopak nepřišli.

Celé léto vládne podle čínské medicíny element OHNĚ  a někdy umí být pořádně silný a horký, jak jsme se mohli v minulých 2-3 týdnech sami přesvědčit.

Největší pozor v tomto období věnujte prosím svému srdci, tenkému střevu, ochránci srdce a celkové termoregulaci. Tyto orgány bychom v létě opravdu neměli neúměrně přetěžovat.

Zároveň mi přijde naprosto přirozené v létě upravit jídelníček.  Nemusíte být zrovna experti na čínskou medicínu a určitě chápete, že dát si v horkém letním dnu dlouhý horký vývar, bůček nebo svíčkou s knedlíkem a zalít to pivem, není úplně to pravý ořechový abyste zářili a měli dostatek energie. Spíše se po takovém jídle dovalíte přeplnění na gauč a dáte si dvacet. To je v tom lepším případě. V tom horším se dovalíte do kanceláře, budete civět do počítače a nic moc vám to nepůjde. Pak přijde na řadu kafe a možná se trochu rozjedete…

Někteří udělají pravý opak, protože chápou, že v horkých dnech potřebují chladit. Vypustí vše vařené a budou jíst jen studené saláty, pít studené nebo ledové nápoje a do toho zamíchají zmrzliny a sorbety jako báječné ochlazení.

Bohužel, je mi líto, ale ani tohle není cesta pro horké letní dny…

A  čím se tedy zchladit, neublížit si a být stále plní energie?

V létě zcela jistě odlehčíme stravu. Dáme přednost ochlazujícím potravinám ale nezapomeneme ani na vařená jídla!  Jsou důležitá pro naše trávení.  Taková slezina se bez vlažného a teplého prostě neobejde. A pokud ji budete dávat vše krásně studené, ukáže vám dříve nebo později vaše nafouklé břicho zač je toho loket. A pokud vám to nepřijde ani v této chvíli divné, pak sáhne na vaši energii a vy se budete cítit zbytečně unavení. Na závěr může přijít jen údiv – proč jsem tak unavená když jím „zdravě“?

Další co bychom v létě měli trochu změnit jsou naše aktivity. Je fajn válet se v horku na pláži, popíjet a nehýbat se. Stejně jako je fajn celé léto se honit v práci v klimatizaci – tam je mi přeci dobře. A pak v klimatizovaném autě přejet domů do klimatizovaného domu… – a nevystrčit nos na sluníčko. Bohužel ani jedna varianta vám na energii, kterou vám léto může plnými doušky dát, zrovna moc nepřidá.

Co tedy dělat, nedělat, jíst a nejíst?

1/ Jezte zeleninu a zeleninové saláty, zejména zeleninu, která právě lokálně roste. Okurky, rajčata, cukety, hlávkový a římský salát, ředkvička, avokádo, fazole mungo. Můžete sem zařadit i květák, lilek, brokolici, pastiňák, artyčoky, celer, papriku…

2/ Dávejte si sezónní ovoce, které právě dozrává – co hrdlo ráčí 🙂 Rebarbora, borůvky, rybíz, jahody, maliny, brusinka, angrešt, pomeranč, citrón, melouny, jablka, hrušky, banány, manga, papája, ananas, kiwi…

K těmto 2 bodům bych velmi ráda dodala ještě jednu velmi důležitou věc, o které se moc nemluví ale ve vědeckých kruzích je už dlouho zkoumaná a známá. Pokud máte tu možnost, jezte co nejvíce čerstvou zeleninu i ovoce. Nejvíce čerstvé znamená právě utržené. Vím je to v dnešní zrychlené době a době hypermarketů trochu složitější úkol ale  jak praví jedno přísloví: „Když se chce všechno jde“ 🙂

A proč?

Protože jsme původem světelné bytosti, světlo je pro nás životně důležité. Možná vám to bude připadat za vlasy přitažené ale je to tak. Není prostor to tu rozvádět – učíme se to na Reiki 1 seminářích.  Každopádně je pro nás světlo a slunce podstatné. Sami víte, že v tmavých zimních dnech toužíme z celého srdce po slunečních paprscích. A na jaře se sluníčkem skutečně ožíváme…

Spousta slunečních paprsků se k nám dostává přes kůži a přes oči. Bohužel velmi často vidím jak lidé nasazují černé sluneční brýle hned s prvními slunečními paprsky. A v horkém létě se pak pořádně namažeme opalovacím krémem s co největším ochranným faktorem. A nepronikne k nám vůbec nic.  🙁  Pak už zbývá alespoň strava.

Zelenina a ovoce do sebe vstřebává spoustu slunečního záření a tím spoustu energie. Tím dodává do našeho těla energii ze slunce, kterému se někteří tak brání. Má to ale jeden háček. Čím déle se zelenina a ovoce skladují, převážejí, sedí v přepravkách a regálech, zmrazují a jinak konzervují, tím více ztrácí původního světla a energie. A my pak už jen jíme hmotu, která nás zaplní. A můžeme si říkat jak jíme skvěle „zdravě“…

Zkuste nad tím popřemýšlet.

Já si některé věci pěstuji na zahrádce, některé mám ze zahrádky rodičů a některé si kupuji na trzích, kde vím, že plody byly ráno nebo den předtím sklizeny a dají mi tak dostatek energie. Zároveň jím některé bylinky jen tak z louky, po které se občas toulám.  🙂

3/ Používejte čerstvé bylinky k ochucení pokrmů – pampeliška ( její listy vám báječně nahradí rukolu), máta ( limonáda i čaj krásně ochlazují), meduňka, estragon, šalvěj, jetel luční ( ten červený – čistí krev a lymfu), srdečník ( rozproudí krev)… Když do studených salátů přidáte  teplé bylinky (teplé svou podstatou, ne uvařené) jako jsou bazalka, majoránka, rozmarýn, pažitka, tymián, dobromysl, pak chlad salátů trošku zahřejete a saláty budou stravitelnější.

4/ Teplá zelenina – jen lehce uvařená nebo orestovaná. Stejně tak i zeleninové polévky vaříme v létě opravdu krátkou dobu. Můžeme využít i studené jižní polévky (třeba gazpacho). Dále pak krátce podušená zelenina i zeleninová rizota. Co výborně poslouží svému účelu, jsou i krátce podušené kompoty z ovoce. Tyto věci bodnou úžasným způsobem naší slezině a dodají našemu tělu tolik potřebné kvalitní vnitřní tekutiny. Ty nás chrání před přílišným vysoušením.

5/ Pokud máte rádi, používejte mořské řasy – hijiki, kombu, nori i wakame. Jsou chladné a zároveň obsahují spoustu minerálů o které v horkém létě rychleji přicházíme.

6/ Zelený čaj. Možná se teď podivíte, ale já si v létě ráda dávám vlažný zelený čaj. On totiž ochlazuje a ještě je to silný antioxidant. Nakopne vás, dodá energii, pomůže s trávením ( v Číně a Japonsku se běžně používá k jídlům) a ještě krásně ochladí. Ke všemu některé studie prokázaly, že zelený čaj nám zpomaluje stárnutí buněk. ( Pozor jen – nepoužívejte ho v obrovském množství, protože částečně i vysušuje a ne v zimě, protože ochlazuje).

7/ Mléko a mléčné výrobky. To je taková dnes trochu sporná potravina. Ano ochlazuje, takže se hodí skvěle na léto. Hlavně ty zakysané jsou výborné.  ALE: nehomogenizované a od jedné kravky. Určitě ne bílá směs, ze které je vše odebráno a je získána z mléka stovek až tisíců krav.:-(  No a teď asi chápete, proč říkám, že je to sporné… Ha – kde asi tak běžný městský člověk sežene nehomogenizované mléko od jedné kravky, která se pase v čistém prostředí na zelené louce???  🙁

8/ Pokuste se nahradit kvantitu kvalitou.  Dnešní společnost hodně upřednostňuje: hlavně aby toho bylo hodně a za co nejmenší peníze. To je sice krásné, ale pak se budete muset spokojit s tím, že budete jíst pouze hmotu bez energie a dostanete se do nepříjemného kolotoče. Abyste měli alespoň nějakou energii a nebyli unavení, musíte toho spořádat opravdu hodně. Tím se dostáváme ke zvýšené hmotnosti až obezitě, která dnes vládne světu.

Když budete jíst méně ale jídlo bude mít v sobě spoustu světla a energie, to znamená, že bude čerstvé, pak ho nepotřebujete sníst tolik….

9/ Minerálky ( dodají tělu potřebné minerály, které v horku tělo rychleji vylučuje), odstátou kohoutkovou vodu, vodu s bylinkami, vodu s citrónem, pomerančem, okurkou….. Nejlepší je voda někde z přírodního pramene. Ale chápu, k té se většina z nás nedostane.

10/ Ale neklesejte na mysli, ten kdo umí pracovat s Reiki, může si jídlo i vodu nabít energií za pomocí svých rukou! Neváhejte, je to super a já to používám velmi často. Vodu si nabíjím denně a jídlo si nabíjím hlavně v restauracích, když nevím z jakých potravin bylo připraveno 🙂

11/ A když už jsme u Reiki a nabíjení energií, ještě chvíli u něho zůstaneme. Pokud skutečně nemáte přístup ke kvalitním potravinám a používáte Reiki, můžete se denně sami nabít velmi silnou energií. A pokud Reiki používat ještě neumíte, můžete se to naučit na Reiki 1 semináři – není to nic těžkého ( jen je třeba mít dobrého učitele a zasvěcení)  a nebo přijít přímo na Reiki ošetření . Objednat se můžete zde: https://blankaheltova.cz/reiki-osetreni-info/

12/ Co určitě v horkých letních dnech udělejte – utečte z města k vodě nebo do přírody. Přírodní voda – jako jsou potoky, řeky, vodopády, moře, oceány – vás nabije sama o sobě neuvěřitelným množstvím energie. Pokud tedy zapomenete na počítač a vzdálený přístup do práce a budete si léto a dovolenou skutečně naplno užívat.

13/ Pokuste se uniknout z klimatizace. A pokud už pracujete v klimatizovaném prostředí, buďte tam co nejkratší dobu co je to jen nutné a nebo ji nastavit tak aby byl maximální rozdíl mezi venkovní teplotou a vaší místností 5-7°C. Klimatizace vysušuje, vysává vám přirozené vlhko ze vzduchu a tak vysouší i vaše plíce. Kromě toho se v ní honí stále stejný znečištěný a vydýchaný vzduch, který vám zrovna moc energie nepřidá. A pokud je nastavená na hodně nízkou teplotu, náš organismus dostává pořádnou ránu při jakémkoli přechodu ven x dovnitř a většina lidí to odnese nachlazením a nemocí.

 

A co určitě vynechat v horkých letních dnech?

těžká, tučná a dlouho vařená jídla. Čím déle se jídlo vaří, peče,… tím více tepla v sobě má a to vám i předá.

všechna smažená jídla a jídla z mrazáku. Případně ještě jídla ohřátá v mikrovlnce….

zapomeňte na ledové nápoje případně na kostky ledu – jsou sice báječné, na pár minut vás pořádně zchladí ale za pár chvil se ve vás rozleje ještě větší horko nežli jste pociťovali předtím a budete nutně potřebovat další a další. Vaše trávení se bude stále ochlazovat a zatuhávat, váš krk, pokud jste náchylní na nachlazení nebude zrovna happy, případně ochraptíte a možná se přidá i rýmička, ale vaše tělo se bude dále zahřívat….  Pokud nevěříte, schválně to zkuste a pozorujte co se děje. A pak zkuste třeba další den vlažný zelený čaj… 🙂

vynechte tvrdý a těžký alkohol. Nicméně pivo, lehké bílé vínko, vinný střik i prosecco vás příjemně ochladí. Ale je potřeba ho pít s rozumem, s mírou a ne na přímém slunku.

pozor na příliš ostrá a pálivá jídla. Ta vás dokáží opravdu rozpálit. Na druhou stranu, pokud budete pobývat v krajinách, kde není úplně zajetá hygiena, pak jsou ostrá jídla skoro podmínkou, protože ostré dezinfikuje a čistí,…. Bohužel bude vám teplo.

 

A to myslím už stačí. Ať z toho neděláme zbytečně vědu.

V jednoduchosti je síla a v létě to platí obzvlášť! Hrajte si a zkoumejte.

Přeji Vám krásné léto, plné slunce, energie, radosti, Světla a Lásky. Láska také plně patří k létu, tak si ji užívejte plnými doušky!

Blanka 🙂

Když budete mít chuť dozvědět se, jak mít energii po celý rok a nejen v létě přečtěte si eBook Zázrak Reiki a nebo se rovnou s energií naučte pracovat na semináři Reiki 1.

Blanka Heltová
Specializuji se na znovunalezení zdraví, radosti a celkové rovnováhy u lidí, pomocí Reiki, Shiatsu a tradiční čínské medicíny. Můj příběh si přečtěte zde >> Blanka je také učitelem Reiki a pořádá semináře, kde učí lidi s Reiki pracovat. Termíny seminářů najdete zde >> Je autorkou eBooků Zdarma 5+ tipů, jak najít toho pravého učitele Reiki >> a Organove hodiny >> Autorkou jedinečného eBooku o Reiki Zázrak Reiki >> A autorkou eBooku Cesta k uzdravení Cesta k uzdravení >>
Komentáře