„Superpotraviny“ jsou potraviny, které obsahují vysoký obsah vitamínů, minerálů, stopových prvků, enzymů, vlákniny, antioxidantů, atd…. Jsou vynikající pro naše zdraví a duševní i tělesnou pohodu. Jsou výborné pro doplnění našeho jídelníčku.
Definice z wikipedie: Superpotravina je marketingové označení pro potraviny, která mají vysoký obsah látek, která by měly prospívat zdraví. Jde například o vitamíny a minerální látky. Neexistuje žádná oficiální definice superpotraviny. Tento termín se používá především v marketingu a v médiích a popisují se jím velmi výživné potraviny s pozitivním dopadem na zdraví. Podle Oxford English Dictionary jde o „výživově bohatou potravinu, která je považovaná za zvláště prospěšnou pro zdraví, tělesnou a duševní pohodu“, Webster’s Dictionary je vymezuje jako „zvláště výživově bohatou potravinu, plnou vitamínů, minerálů, vlákniny, antioxidantů a/nebo živin rostlinného původu“. https://cs.wikipedia.org/wiki/Superpotravina
A proč já píši slovo „superpotravina“ v uvozovkách?
Protože se mi zrovna moc nelíbí. Všechny potraviny, které přijímáme jsou důležité pro naše těla. Některé více a některé méně. Každopádně všechny potraviny bychom měli používat s rozumem a úctou.
A tyto, které moderní společnost nazývá „superpotravinami“ tu byly stále. Naši předkové je využívali ve svém běžném jídelníčku. Podle toho v které oblasti světa se nacházeli a co tam zrovna rostlo.
Naše společnost, už nás delší dobu, zasypává stále více chemicky upravenými potravinami a umělými látkami, které nám úplně tak neprospívají. Proto jsme se pomalu začali ohlížet po „lepších“ potravinách a znovu začínáme objevovat ty, které tu už léta jsou a matka příroda nám je stále nabízí.
Mezi „superpotraviny“ se řadí spousta různých potravin. Semínka, některé ovoce a zelenina, některé houby, ořechy, rostliny. Každý koho se zeptáte uvede jiné. A v některých se budou shodovat.
Já vám níže uvádím něco o těch méně známých až po ty, které zná každý a možná je za „superpotravinu“ vůbec nepovažuje.
A začnu rovnou u toho, co jsem tento podzim sklidila a zjistila jsem, že spousta lidí vůbec netuší o co se jedná.
Pochází z Číny (Jam čínský) a používá se tam už tisíce let. Lze ho pěstovat i tady v Evropě. Vypěstovala jsem ho i já na maličké zahrádce v květináči 🙂
Požaduje ale trochu speciální podmínky. Vysoké květináče ( lépe nad zemí, alespoň 1-1,5m) naplněné pískem a nahoře je sláma a zemina. Pokud máte už jednoletý kořen, pak sklízíte hlízy. Pokud máte pacibulky, je potřeba jeden rok vypěstovat jednoletý kořen a druhý rok sklízíte hlízy. Které rostou právě v tom písku. Listy nahoře jsou krásné srdíčkové a vypadají jako liána a také se plazí do výšky. Potřebují tedy nad květináčem něco kam by se mohly plazit. ( Prosím tohle není žádný odborný popis. Jenom se s vámi chci podělit jak jsem je vypěstovala já 🙂
Když hlízy na podzim opatrně vytáhneme ( jsou křehké), tak jakoby září a mají po sobě desítky maličkých kořínků.
Světelný kořen obsahuje škrob, bílkoviny, amylázu, tuk, aminokyseliny, saponiny, slizové látky, polysacharidy a stopové prvky. Stabilizuje hladinu cukru v krvi. Ale to proč se pěstuje je, že hlíza obsahuje vysoký podíl světelného éteru a má schopnost ho v sobě ukládat a dlouho udržet. Takže nás nádherně nabije Světlem. Mimochodem už víte ( nebo alespoň ti, kteří již absolvovali Reiki 1 seminář), že nejsme jen fyzická těla, ale máme okolo sebe několik světelných energetických těl. A ty je možno vyživit světelným kořenem. Proto se světelný kořen začíná dostávat do popředí a mluví se o něm jako o potravině budoucnosti. Světelný éter bude pro lidi v budoucnu nepostradatelnou výživou.
Kromě toho vyvolává pocit sytosti i v malém množství. A velmi dobře posiluje energii ledvin, sleziny a plic. Harmonizuje hormonální systém. Posiluje imunitu. Vyživuje jin. Působí velmi dobře na kůži, vlasy a zpomaluje proces stárnutí.
Můžete ho jíst hned po vytažení ze země. Nebo ho skladovat ve tmě, chladu a písku a přidávat do jídel. Můžete ho i nasušit a pak si z něho udělat čaj.
Patří sem mladý ječmen, spirulina, chlorella a mořské řasy. Opět se jedná o potraviny, které se v určitých částech světa ( tam kde běžně rostou), používají už stovky let.
Jsou zdrojem vitamínů, minerálů, enzymů, antioxidantů a aminokyselin. Látek důležitých pro náš organismus. Je u nich velmi důležité aby se pěstovaly v čistém prostředí a jejich zpracování bylo nadmíru šetrné a úprava minimální. Lépe žádná. Jedině potom nám pomohou.
Mladý ječmen, spirulina a chlorella pomáhají našemu zanesenému trávicímu ústrojí. Všechny nás dokáží trochu pročistit. Po pročištění pak vznikne prostor pro lepší vstřebávání dobrých živin tělem. Máme pak více energie a cítíme se celkově lépe. Pročistí se i pokožka, čímž může dojít k jejímu zlepšení a tím se může zlepšit řada kožních onemocnění. Když se naše tělo bude cítit lépe, budeme mít dobré vstřebávání a funkční trávicí systém, pak se i naše psychika bude cítit o mnoho lépe. Všechny tak zpomalují stárnutí buněk.
Spirulina (řasa) je navíc výborná při stresu a fyzické zátěži. Podporuje imunitní a lymfatický systém.
Chlorella a mladý ječmen snižují kyselost vnitřního prostředí a podporují regeneraci.
Spirulinu používáme nejčastěji na podzim.
Chlorella nám nejvíce pomůže v zimě.
Mladý ječmen je super pro jaro.
Accai jsou plody palmy Euterpe oleracea. Tvarem i barvou se hodně podobají borůvkám. Mají nejvíce antioxidantů ze všech druhů ovoce. Obsahují vitamíny B, A, C a E, minerály, nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, flavoidy, bílkovinu a vlákninu. Už jen tím co obsahují, pomáhají při vypětí a stresu, fyzické a psychické zátěži. Pomáhají oběhovému a zažívacímu systému. Snižují špatný cholesterol a drží ten dobrý. Podporují imunitní systém. Rychle obnovují aktivní energii a tím může pomoci po mrtvici, úrazech , únavovém syndromu,…
Nejlépe se hodí pro léto. Je skvělý do koktejlů, zmrzlin,… Já osobně ho v létě nejraději používám do ovocných koktejlů.
Jsou to semínka rostliny salvia hispanica. Mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. (Vyšší nežli konopná semínka). Jenom pro informaci – tyto kyseliny si tělo nedokáže samo vytvořit a je potřeba je dodávat v potravě. Dále chia semínka obsahují vlákninu, bílkoviny, fosfor, mangan, sodík, draslík, vápník, železo. A také tam najdete vitamíny B, A, C a E.
Chia semínka osobně propašovávám 🙂 všude kam se dá. Ráno si je můžete dát do láhve s vodou a během dne je popíjet. Můžete je dát i do pečiva, koláčů, koktejlů. Nejraději je ale mám ve snídaňových kaších – ovesné, pohankové a rýžové. Můžete je přidat na závěr i do hotové congee (dlouho vařená rýžová kaše, která dodá organismu spoustu Čchi – energie.)
Ona vcelku všechna semínka jsou úžasná, protože obsahují pro nás důležité látky. Mají v sobě obrovskou sílu a energii. Jen si vezměte, že jim stačí voda, teplo a hlína a vyroste z nich celá velká rostlina nebo i strom!
Konopná semínka v sobě mají vysoký obsah nenasycených esenciálních mastných kyselin. Navíc konopné semínko obsahuje i vzácnou omega-6 gama-linolovou kyselinu. Tyto kyseliny jsou důležité pro správný vývoj a fungování mozku. Udržují hormonální rovnováhu a pomáhají naší pokožce.
Lněná semínka opět obsahují nenasycené mastné kyseliny, vlákniny, vitamíny (B,C,E,K), minerály ( draslík, fosfor, hořčík, vápník,..). Lněná semínka čistí střeva. Tím pomáhají organismu zbavit se škodlivých látek. Zlepšují trávení, podporují obranyschopnost těla. Pročišťují ledviny a játra. Udržují pevné cévy.
Lněná semínka můžete jíst samotná, ale lepší je je rozemlít nebo rozdrtit a nebo používat lněný olej. Osobně používám 1 lžičku lněného oleje, když si připravuji kaše. A jen upozornění – rozemletá lněná semínka je potřeba co nejdříve sníst, jinak rychle žluknou a pak jsou spíše na závadu nežli pro zdraví. Lněný olej je pak potřeba mít ve tmě a v chladu. V teple se také rychle zkazí – žlukne.
Dýňová semínka kromě základních minerálů ( vápník, hořčík, fosfor,…) obsahují zinek, omega-3 a omega-6 mastné nenasycené kyseliny a vitamíny. Dýňová semínka podporují obranyschopnost organismu, pomáhají k čištění organismu, podporují trávení a dobrou funkci naší nervové soustavy. Působí dobře na ledviny a močové cesty. Dýňová semínka jsou výborná i jen tak na mlsání. Já je třeba přidávám do těsta, když peču chleba. Nebo do salátů.
Kromě toho dýně samotná je skvělá potravina. Má obrovské množství vlákniny, pomůže našemu tělu zbavit se toxinů a špatných tuků. Můžete ji tedy použít i při dietách. Vynikající je polévka z dýně hokkaido. Ale na polévku můžete použít i další druhy dýní. Výborná je také zapečená dýně a nebo kombinace brambor a dýně jako kaše. A spousta dalších. Teď na podzim jich je spousta, tak si hrajte a zkoušejte. Mimochodem takový dýňový džem s pomerančem je nezapomenutelný! Doma jsme si ho vyrobili několik várek 🙂 Zkusila jsem i dýni s pomerančem a zázvorem a nebo se skořicí. Vše mohu jen doporučit. Na studené zimní dny = vynikající.
Trochu méně známá jsou semínka kopřivy dvoudomé. Možná je to i proto, že kopřivě se každý vyhýbá a přitom je to úžasná rostlina! Listy na jaře jsou jedinečnou potravou nejen pro kuřátka, kachňátka, housátka,… ale i pro nás lidi. Listy čistí krev, chlorofyl v nich obsažený vyrovnává a povzbuzuje celý náš metabolismus…. O kopřivě píši více v článku: https://blankaheltova.cz/jarni-ocista/
Semínka kopřivy se sbírají samičí. Obsahují vitamíny A,B,C a E. Dále v nich najdete draslík, vápník a železo. A stejně tak jako u celé rostliny chlorofyl a karotenoidy. Úžasně pomáhají při únavě a při stresu, při problémech močového ústrojí. Jsou výborná pro játra a žlučník. Pomáhají upravit hladinu krevního cukru a udržují nám zdravou pokožku.
A pak tu máme ještě jedna semínka a to jsou semínka jitrocele. V obchodech je většinou seženete pod názvem psyllium – což jsou semínka jitrocele indického. Obsahují velké množství vlákniny. Umí na sebe vázat vodu a zvětšit svůj objem až několikrát. Tím velmi ovlivňují trávení, vstřebávání i očistu hlavně tlustého střeva. Při dietách se používá, protože sníží pocit hladu ( žaludek je zaplněný). Ale hlavně se používá pro vyčištění střeva, u lidí kteří trpí zácpou nebo naopak průjmy.
Další skvělá semínka jsou i sezamová nebo slunečnicová.
Goji – kustovnice čínská. Uvádím ji proto, že ji už hodně lidí zná. Nicméně právě zde je potřeba koukat na kvalitu produktu! V Číně ji používají jako ovoce radosti a dlouhověkosti. Každopádně pomáhá naší imunitě, je výborná na posílení ledvin. Podporuje krevní oběh a krvetvorbu. Pomáhá játrům a jejich správné funkci a tím i zraku. Zpomaluje stárnutí. Můžete si z ní uvařit čaj, můžete ji dávat do pokrmů a nebo jen tak pojídat samotnou. Sušené plody mě ale moc nechutnají – mám raději, když nabobtnají, pak jsou krásně sladké a pro mě lépe stravitelné.
Avokádo obsahuje vysoké procento kvalitních a zdravých tuků. Pomáhá tak našemu srdci a pomáhá nám proti kardiovaskulárním chorobám. Obsahuje více draslíku nežli banány. Dále je v něm obsažen vitamín K a kyselina listová, vitamín C, B , E a spousta dalších minerálů. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje lutein a pomáhá našim očím. A navíc je moc dobré – alespoň mě osobně chutná a mám ho ráda. A nevyhazujte ani pecku z avokáda. Obsahuje také spoustu výborných látek. Můžete ji nastrouhat nebo nakrájet a používat na už hotové pokrmy. Jenom opatrně – klouže mrška.
Kiwi. Je to úžasné ovoce, které obsahuje obrovské množství vitamínu C. Když sníte 1 kiwi, doplníte celou denní dávku vitamínu C pro své tělo. Dále ve zvýšené míře obsahuje vápník, draslík, fosfor a hořčík. Podporuje látkovou výměnu, posiluje imunitní systém a zlepšuje naše žíly a cévy. Pomáhá nám udržovat i zdravé srdce a lépe zvládnout stres. Vzhledem k jeho obsahu vitamínu C je výborné v období, kdy řádí chřipky, nachlazení,… Pozor jen – je třeba aby bylo zralé! Ty „betony“, které občas vidím na pultech obchodů, nemají se zralostí vůbec nic společného…
Pomeranč je dalším nosičem vitamínu C. Podporuje tedy imunitní systém a chrání nás také před chřipkou, rýmou, nachlazením. Co se o něm už ale ví méně – pomáhá pročistit organismus, střeva a cévy. Zlepšuje pokožku a vlasy. Chrání buňky před volnými radikály. Pozor jen na konzumaci v zimních a chladných měsících. Pěstuje se v exotických oblastech, kde je teplo a slouží tam k osvěžení a ochlazení těla. A to přesně udělá i s námi. Netuší totiž, že ho převezli o pár tisíc kilometrů na sever, kde je zrovna zima a lidé potřebují zahřátí a ne ochlazení. Pak pomůže přidat k pomeranči nějaké zahřívací koření ( skořice,…).
Jablka – ano obyčejná jablka. Ale pokud možno nestříkaná a ne jedno jako druhé bez jediné vady. Mohu vám říci, vždycky, když vidím někoho s ultra zeleným obrovským naleštěným jablkem, vycházejícího z obchodu, vzpomenu si na pohádku o Sněhurce – jen se zakousnout a usnout na věky – prostě mňamka. Upřednostňuji prostě jablíčka každé jiné a vítám i červíky. Protože když přežijí červíci, pak i já 🙂 Ale to je prosím vás pouze můj názor. Vy můžete mít úplně jiný….
Ale co je tak zázračného na jablkách, že je uvádím v „superpotravinách“? Jablíčka obsahují velké množství vlákniny, sacharidů. Obsahují draslík, fosfor, hořčík, omega-3 i omega-6 mastné nenasycené kyseliny, betakaroten, lutein, vitamin C a spoustu dalších skvělých věcí! Jablko pročišťuje a detoxikuje organismus. Už jsem tu dříve mluvila o jablečných dnech. Posiluje imunitní systém. Vláknina pomůže našim střevům. Může pomoci při hubnutí.
Já osobně jablíčka miluji. Jakmile se na podzim začnou sklízet, tak si dávám 1-2 denně až do začátku dalšího léta. Nenechám na naše česká jablíčka dopustit.
Hroznové víno má v sobě spoustu skvělých látek. Obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vápník, hořčík, draslík, železo, vitamín C. Čistí naše tělo, podporuje imunitní systém. Dodává energii a je skvělé pro ledviny a močové cesty. Dokonce i v Podkrkonoší vyroste a dozraje! Jen potřebuje být u stěny, kam se opírá slunce.
Borůvky – ty lesní (ty co se pěstují v zahrádkách mají menší množství všech látek). Borůvky obsahují spoustu minerálů, vitamínů, betakaroten. Ale hlavně obsahují antioxidant myrtillin, který chrání tělo před rakovinou a podporuje trávení. Používají se na zastavení průjmu. A působí protizánětlivě. Pomáhají zpevnit cévy. Mají vliv na regeneraci oční sítnice a tyčinek. Mohou snížit vysoký krevní tlak. Jsou velmi účinné při zánětu tlustého střeva. Vyrovnávají hladinu cukru v krvi. Mají dobrý vliv i na nervový systém.
Borůvky jsou vynikající a můžete je použít kdekoli vás jen napadne. V době sběru borůvek – v létě a na podzim – když je budete mít po ruce, pak je jezte klidně každý den. Chce to tedy dovolenou někde u lesa, plného borůvčí 🙂
Rakytník má snad největší množství vitamínu C. Několikanásobně vyšší nežli obsahují jakékoli citrusy! Kromě vitamínu C má i velké množství vitamínu E, A a K. Je jimi úplně nabitý. Obsahuje také oleje, cukry, pektiny a třísloviny. Rakytník obrovsky podporuje imunitu a chrání naše buňky před volnými radikály. Podporuje celý nervový systém, paměť a pomáhá při stresu. Má značný antidepresivní a protinádorový účinek. Napomáhá funkci našim játrům. Je skvělý pro naši krásnou pokožku.
Z rakytníku děláme doma sirup a marmelády. Mám ráda i mošt v kombinaci jablko s rakytníkem. Dále se z něj získává olej. Rakytníkový olej je pak skutečným koncentrátem vitamínů. Podle mě se v budoucnu bude rakytník objevovat a používat daleko více.
Arónie – černá jeřabina má vysoký obsah vitamínu C, antioxidanty a další vitamíny a minerály. Je výborná na podporu imunitního systému ale také na srdíčko. Snižuje vysoký krevní tlak. Říká se, že je prevencí proti rakovině. Je vynikající na jakékoli problémy pokožky. Pročišťuje ledviny a játra a tím pomáhá i očím. Má antiseptické a antibakteriální účinky. Doma z ní připravujeme sirup. Má specifickou chuť (je v něm hodně trpkosti) ale je výborný.
Brusinky podporují imunitu a trávení. Jsou močopudné a používají se hodně při problémech s močovým ústrojím. Pomáhají nám proti civilizačním chorobám a proti kardiovaskulárním onemocněním. Podporují srdce i cévy. Mohou snížit vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak.
A určitě nemohu zapomenout na úžasné ovoce plné vitamínů a minerálů jako jsou jahody, maliny, angrešt, černý rybíz, ostružiny a další. Většinou obsahují vysoký podíl vitamínu C ale i ostatní látky v nezanedbatelném množství. A hlavně rostou u nás a můžeme si je sami vypěstovat a natrhat, kdy budeme chtít.
A opět zůstaneme tady v Česku!
Červená řepa obsahuje velkou spoustu vitamínů, minerálů a zdraví potřebných látek! Možná ji někteří nemáte zrovna v oblibě, ale to určitě proto, že jste ještě nenašli báječný recept na úpravu, který by vám chutnal. Červená řepa je vynikající pro srdíčko, cévy a krev. Snižuje cholesterol. Brání tělo a buňky před volnými radikály. Pomáhá správné činnosti nervové soustavy. Posiluje kosti a kůži. Odkyseluje a čistí organismus…
Červenou řepu miluji a nedám na ni dopustit. Používám ji v jakékoli podobě. Syrovou jako „mrkvový“ salát ale místo mrkve dávám řepu. Vařenou, pečenou, na kyselo zavařenou. Z červené řepy dělám polévky. A na co nejde zapomenout je zapečená červená řepa s kozím sýrem. Pokud jste ještě nezkusili – vřele doporučuji. Listy pak můžete použít do salátů i je připravit jako špenát.
Kysané zelí – to by mělo být v každé domácnosti. Má velmi vysoký obsah vitamínu C – to doma dělané ( v sáčku z hypermarketu už tolik vitamínu C nenajdete…) Skrývá v sobě pěknou řádku vitamínů a minerálů. Nakopává skvěle náš imunitní systém. Čistí celé naše trávení. Spaluje podkožní tuk. Má antibiotické a protizánětlivé účinky. Kysané zelí je prostě vitamínová bomba na zimu a vůbec nemusíte sahat po citrusech, které se vozí bůhví odkud a ještě nás v zimě ochlazují…
Špenát jsem jako dítě neměla moc ráda. Byl pouze mražený a představoval zelenou „kejdu“ k vepřu knedlu zélu nebo k výpečkům. A musím říci, že ve školní jídelně opravdu nic moc. Dnes už si ho vychutnávám v úplně jiné formě a nejraději ho mám syrový do salátů v létě. Tak totiž neztratí dobré látky v sobě. Špenát obsahuje spoustu železa, vápníku, draslíku a kyseliny šťavelové. Obsahuje opět hodně vitamínu C a A. A další látky prospěšné našemu tělu.
A co špenát provádí v našem těle? Pomáhá nám s celkovým čištěním organismu a jater. Podporuje oči a imunitní systém. Opět by mohl sloužit jako prevence před vznikem rakoviny. Je skvělý pro naše kosti a zuby. A podporuje krvetvorbu. Vynikající je jeho konzumace na jaře a začátkem léta. To je také jeho období, kdy běžně roste na záhonku.
Rajčata tak ty miluji a pěstuji ve velkém. Ti, kteří mě znají, tak ví. V létě se živím hlavně rajčaty ze své zahrádky. Nedají se ani v nejmenším srovnat s tím co se prodává v obchodech pod názvem rajče. Rajčata používám na všechny možné ( občas i nemožné) způsoby. Syrová, vařená, pečená, sušená,… V jejich zralé slupce ( podotýkám zralé) je obsažen velmi silný antioxidant, který chrání naše buňky před volnými radikály.
Rajčata obsahují vitamíny A,B,C a E, spoustu minerálů – vyberu jen některé – draslík, vápník, hořčík,… Z tohoto výčtu můžeme opět říci, že posiluje imunitní systém. Pomáhá celému kardiovaskulárnímu systému. Podporuje mozek, soustředění , koncentraci a paměť. Dodává vodu a pracuje s vodou v organismu, což nám neuvěřitelně pomáhá v horkém létě.
Vlašský ořech – ne nadarmo roste na obrovském stromě, kterému říkáme Ořešák královský. Je totiž opravdu královský. Stará se nejvíce o náš mozek a jeho výživu. A není náhoda, že tvar vyloupnutého vlašského ořechu se podobá tvaru lidského mozku. Obsahuje velké množství hořčíku a vápníku. Minerály důležité pro správnou funkci našeho nervového systému, svalů a kostí. Podporuje imunitu. Čistí celý organismus a hlavně jeho trávicí část a střeva. Je výborný pro zdravou pokožku,… Vynikající je i olej z vlašských ořechů.
A to už jsme se dostali k naprosto běžným potravinám, které jíme denně. Dobře, tak alespoň pro mě jsou to běžné potraviny, které jím stále. Proto se mi nechce je nazývat zrovna „super potravinami“. Nemusíme je dovážet z dálek, nemusíme zkoumat, zda už je to zralé nebo to bylo utrženo nezralé aby to přežilo dalekou cestu a je to bez chuti. Můžeme si je pěstovat na zahrádce a některé i na balkónech, když už ta zahrádka schází.
A ještě jen pro doplnění abychom seznam skvělých potravin měli kompletnější.
Růžičková kapusta (je výborná na nervy, pomůže při únavě a pro lepší soustředění), Batáty (sladké brambory, které jsou výborné pro diabetiky), Mangold ( nádherné listy obsahující obrovské množství vitamínu A a železa), Quinoa ( obsahuje kromě jiného hořčík a vitamín B), Ovesné vločky , Česnek ( posiluje organismus a jeho obranyschopnost, zlepšuje průchodnost cév, odstraňuje karcinogenní látky z těla, říkám mu přírodní antibiotikum,…), nesmím zapomenout na houbičky – naše i čínské , fazole, melasu, kurkumu, křen, včelí produkty a určitě vás napadnou i další a další. A to vůbec nezmiňuji bylinky – ale to jsou bylinky ne potraviny.
Na závěr bych znovu chtěla podotknout.
U všech potravin nebo „superpotravin“ chcete-li, je důležité kde rostly, jak se zpracovávaly a jak se k nám dostaly. Z mého hlediska doporučuji skutečně používat to, co u nás roste a zraje. Většinou je to kvalitnější, skutečně dozrálé a obsahuje více skvělých látek pro náš organismus, nežli potraviny dovezené přes půl světa, sbírané nezralé.
A druhá věc, ale opravdu důležitá:
Při přípravě jídel a stravování vezměte prosím rozum do hrsti a neřiďte se bezmyšlenkovitě kde čím co někdo „chytrý“ řekl nebo napsal.
A ještě jedna „drobnost“:
Když budete jíst sebelepší potravinu, s obrovským množstvím těch nejlepších látek, s nechutí nebo odporem – jen kvůli tomu, že je přeci zdravá. Tak vám vůbec nic nedá, nepřilepší vám a může se stát, že se budete cítit ještě hůře! Toto je prosím vás největší troufám si říci „blbost“ naší zrychlené společnosti – honit se za nej nej věcma i když vám vůbec nechutnají….
Vařte a jezte s Láskou, v klidu a vnímejte co jíte, hledejte a labužnicky si jídlo vychutnávejte. Teprve pak vám i obyčejná potravina dodá až neuvěřitelnou sílu, vitalitu a zdraví.
A kdo umí pracovat s Reiki, může svému jídlu ještě navíc dodat energii!
Krásné dny přeji plné lahodných, voňavých a zralých potravin.
Blanka
PS: Pokud Vás zajímá práce s energií, rádi byste se to naučili, pak mrkněte sem: https://blankaheltova.cz/ebook-zazrak-reiki/